Balkan Ideas

I know You have something to say!

Наскоро научих нещо нормално напоследък за България,естествено и крайно нечистоплътно.

Оказва се,че било страшна далавера да си директор на детска градина.
Дават ти бюджет,който сам си управляваш.Което значи-колкото аз реша,толкова ще бъдат заплатите на останалите.Аз разпределям парите за всички разходи.И накрая-ако съм управлявал парите "разумно"-всичко,което съм спестил,си влиза в моята касичка.
А,забравих най-важното.В този бюджет,който ми се подава,освен да определям заплатите на учителки,чистачки и т.н.,аз си определям и своята.
Яко,а!

Но,за съжаление всичко това било с цена,а тя не е малка.За да се преквалифицам на поста искали 10 000 лв.
Но какво толкова,те бързо се избиват тези пари.А и става въпрос за безсрочно назначаване,няма временни договори и такива неща.Няма мандати.Влезеш ли,ще си храниш прасенцето-касичка колкото ти душа иска.

Това ми беше казано от източник вътре в системата.Не ме лъже,но е възможно той да няма точната информация.
Според вас дали е лъжа всичко това?

Share

Reply to This

Replies to This Discussion

Наистина някой Целодневени детски градини са с делегирани бюджети, но едва ли ще ги оставят на 100% без контрол. Би трябвало да има някакви насоки по разпределението на средствата поне. Иначе ще настане анархия, както казваш ти. Но пък има и друга страна, досега таксите за издръжката на едно дете в детската градина биваха определяни от общината, но сега таксите ще бъдат определяни от директорите. Ако се самозабравят и надуят таксите, може и да няма какво да разпределят за своята касичка прасенце :)

Reply to This

Ми малко е лъжа според мен. Разбира се няма гаранции - хора и идеали всякакви.
Но все пак за мислете - наистина може да се злоупотребява, но все пак има проверки и такива неща.
Никой не мисли за вече съществуважите директори и колко им в трудно в момента с тези промени.
Майка ми е директор на ОДЗ в София от 94 г. Не е платила и стотинка за да я назначат, кандидатства си по реда. От 94 г тази жена е отдадена на тази градина, тя я направи това което е днес, една от най-добри държавни ОДЗ-та в София.
Но повярвайте не им е лесно - въвеждане на системи за записвания, липса на места и тн.
Говорила съм с нея за тези бюджети и тя самата не ги удобрява, но щом се налагаще го прави.
Гаранции няма за съжаляние, но едно мога да кажа - маийка ми няма да злоупортеби :)

Reply to This

Мерси за коментарите.
Това е идеята.
Ако информацията не е вярна,да има хора,които да я опровергаят.
Никога не слагам всички под един знаменател.Не обичам лафове "и тоя е като ония".
Обясниха ми,че има начини да влезеш така в детските градини.10 000.
Не мисля,че е разпространено навсякъде като практика,но съм склонен да вярвам,че съществува на места.
Относно контрола-щом е заключена вратата,все някой има ключ за нея.И така.
Иначе съм убеден,че батакът и от яслите до края на средното образование е пълен.Има със сигурност доста свестни хора в системата,които искат да си вършат работата,но ги смачкват с недомислици,арогантност и простащина.

Пък и като знам,че в някои уж престижни унивеситети магистърската диплома върви по 7000 лв.,как да не повярвам и за 10те хилки за директорски пост.

Reply to This

факт :)
Просто нищо не е сигурно в наща прекрасна държава :)
Дано наистина не е така :)

Pastrymouse said:
Мерси за коментарите.
Това е идеята.
Ако информацията не е вярна,да има хора,които да я опровергаят.
Никога не слагам всички под един знаменател.Не обичам лафове "и тоя е като ония".
Обясниха ми,че има начини да влезеш така в детските градини.10 000.
Не мисля,че е разпространено навсякъде като практика,но съм склонен да вярвам,че съществува на места.
Относно контрола-щом е заключена вратата,все някой има ключ за нея.И така.
Иначе съм убеден,че батакът и от яслите до края на средното образование е пълен.Има със сигурност доста свестни хора в системата,които искат да си вършат работата,но ги смачкват с недомислици,арогантност и простащина.

Пък и като знам,че в някои уж престижни унивеситети магистърската диплома върви по 7000 лв.,как да не повярвам и за 10те хилки за директорски пост.

Reply to This

Reply to This

RSS

A Year From Now You May Wish You Had Started Today!

Members

• Radush Radushev
  • Todor Balaburov
  • jayo101
  • stel
  • Senad Bektic
  • www.makemoneywith-google.com
  • Jen Thomas
  • omid
  • paul

© 2009   Created by Pastrymouse on Ning.   Create a Ning Network!

Badges  |  Report an Issue  |  Privacy  |  Terms of Service